PSL  |  Powiat ko這brzeski

17 marca 2019 r. - udzia ludowc闚 w obchodach 74. rocznicy walk o Ko這brzeg

]|[ Rajd Pieszy cz這nk闚, sympatyk闚 PSL i ich rodzin
"W rocznic walk o Ko這brzeg i za郵ubin Polski z Morzem 1945"

W dniu 17 marca 2019 r., o godz. 10:00 przed ko這brzeskim ratuszem spotka造 si ju po raz trzeci dru篡ny powiatowych struktur PSL z powiat闚 這beskiego, s豉wie雟kiego, grodzkiego m. Koszalin oraz dru篡ny struktur gminnych PSL | Powiatu ko這brzeskiego oraz ZW Zachodniopomorskiego PSL w Szczecinie - razem ponad 65 os鏏, bior帷ych udzia w zorganizowanym przez PSL | Ko這brzeg rajdzie pieszym.
]|[ Rajd Pieszy cz這nk闚, sympatyk闚 PSL i ich rodzin "W rocznic walk o Ko這brzeg i za郵ubin Polski z morzem 1945" honorowym patronatem obj掖 Prezes Zarz康u Zachodniopomorskiego PSL, wicemarsza貫k wojew鏚ztwa zachodniopomorskiego - Jaros豉w Rzepa. Po przywitaniu wszystkich uczestnik闚 przez Komandora Rajdu kol. Roberta Ko這dziejczyka, przedstawieniu programu imprezy, rozdaniu gad瞠t闚 ustawili鄉y si na schodach Ratusza do pami徠kowej fotografii. Obs逝g fotograficzn zaj掖 si na ochotnika Milan Maziarz - syn Roberta Maziarza, kt鏎y po raz kolejny podj掖 si trudu poprowadzenia uczestnik闚 po 軼ie磬ach historii Ko這brzegu 1945 roku.
Nast瘼nie zgodnie z planem udali鄉y si na zwiedzanie Muzeum Ko這brzeskiego "Patria Colbergiensis". Po wystawach oprowadza造 nas osoby najbardziej kompetentne: historyk, odkrywca, muzealnik, tw鏎ca muzeum Robert Maziarz oraz pani dyrektor muzeum Ewa Wendland.

Kliknij aby powi瘯szy

Swoj wiedz dzielili si r闚nie z nami podczas przemarszu, zatrzymuj帷 si na k豉dce PKP i przy pomniku Sanitariuszki, a nastepnie ju na sali Sailor Port Pizza.

Kliknij aby powi瘯szy

Obowi您kowym elementem naszego rajdu by這 uczczenie pami璚i poleg造ch 穎軟ierzy i zapalenie zniczy przy tablicach i miejscach pami璚i.

Kliknij aby powi瘯szy

W tegorocznej edycji rajdu motywem przewodnim umieszczonym na oficjalnym plakacie by Pomnik Sanitariuszki. Jest to jedyny pomnik w Europie upamietniaj帷y 穎軟ierki - sanitariuszki. Ten nasz ko這brzeski upamietni 鄉ier Eweliny Nowak. Trasa naszego Rajdu musia豉 by tak poprowadzona aby pokaza uczestnikom Pomnik Sanitariuszki. Po tym etapie pozosta這 nam ju uda si w stron molo, gdzie od godz. 11:00 rozpocz窸a si rekonstrukcja z udzia貫m ponad 270 rekonstruktor闚, kilkanastu jednostek sprz皻u z okresu II wojny 鈍iatowej. Podnios豉 atmosfera, pi瘯na pogoda i ciekawa, pe軟a niespodzianek lekcja historii, a tak瞠 udzia ostatnich 13 uczestnik闚 tamtych wydarze - wszystko na raz pozostawi niezapomniane wra瞠nia. Dla nas dodatkow atrakcj by豉 porcja 穎軟ierskiej groch闚ki z kot豉 kuchni polowej - smakowa豉 jak nigdy przedtem.... w domu takiej si nie ugotuje.

Fotorelacja poni瞠j:

Kliknij aby powi瘯szy

G堯wnym punktem naszego programu by這 punktualnie o godz. 13:30 z這瞠nie wi您anki kwiat闚 i zapalenie zniczy przy Pomniku Za郵ubin Polski z Morzem. Wszyscy uczestnicy naszego rajdu zgromadzili si przy pomniku aby minut ciszy uczci pami耩 穎軟ierzy poleg造ch podczas walk o zdobycie Ko這brzegu - Chwa豉 Bohaterom !!!

Wi您anki kwiat闚 w imieniu uczestnik闚 rajdu z這篡li Prezes ZW Zachodniopomorskiego PSL kol. Jaros豉w Rzepa oraz Prezes Zarz康u Miejsko-Gminnego PSL | Ko這brzeg kol. Julian Figu豉.

Ostatnim etapem naszego programu by這 przej軼ie bulwarem nadmorskim, po drodze mijaj帷 latarni morsk, pomnik kmdr Stanis豉wa Mieszkowskiego, a nast瘼nie ul. Towarow na nowy Most Portowy i miejsce docelowe Karczma Solna. Przy okazji mogli鄉y dowiedzie si o ciekawym 篡ciorysie pierwszego Kapitana ko這brzeskiego portu, p騧niejszego Dow鏚cy Floty i Komendanta Oficerskiej Szko造 Marynarki Wojennej komandora Stanis豉wa Mieszkowskiego. Pozosta豉 nam ju tylko droga do siedziby Sailor Port Pizza w porcie jachtowym, gdzie czeka這 nas podsumowanie rajdu, wr璚zenie pami徠kowych dyplom闚 i festiwal pizzy. Mi造m akcentem by這 wr璚zenie Prezesowi ZW PSL kol. Jaros豉wowi Rzepie pami徠kowych zdj耩 z uroczysto軼i ods這ni璚ia pomnika Wincentego Witosa w Kielcach. Kol. Robert Ko這dziejczyk przypomnia, 瞠 rok temu uczestnicy II Rajdu PSL zebrali do puszki i wykupili cegie趾 warto軼i 401,50 z

Kliknij aby powi瘯szy

Na zako鎍zenie podzi瘯owa wszystkim uczestnikom, organizatorom za udzia i wk豉d w przygotowanie tej imprezy. Do zobaczenia w Ko這brzegu za rok...

W tym samym dniu 17 marca 2019 r., o godz. 16:00 nasza delegacja pod przewodnictwem wiceprezesa Zarz康u Powiatowego - kol. Juliana Figu造 wraz z pocztem sztandarowym wi窸a udzia w uroczysto軼iach na Cmentarzu Wojennym, organizowanych przez Prezydenta Miasta Ko這brzeg.
W zgromadzeniu patriotycznym z asyst kompani honorowej WP, orkiestry, grup rekonstrukcji historycznej odtwarzaj帷ych 穎軟ierzy 1. Armii WP udzia wzi瘭i zaproszeni kombatanci, go軼ie honorowi, delegacje s逝瘺 mundurowych a tak瞠 przedstawiciele w豉dz i armii z Niemiec. Po okoliczno軼iowych przem闚ieniach, salwie honorowej, licznie przyby貫 delegacje z這篡造 wi您anki kwiat闚 pod Pomnikiem Chwa造, w tym m.in. i nasza delegacja PSL | Powiatu ko這brzeskiego.

Kliknij na fotk powy瞠j aby obejrze film...

Organizator:
Zarz康 Miejsko-Gminny PSL w Ko這brzegu, przy wsp馧pracy z:

pod patronatem:
kol. Jaros豉wa Rzepy - Prezesa Zarz康u Wojew鏚zkiego Zachodniopomorskiego PSL w Szczecinie,

Cele rajdu:
- uczczenie 74. rocznicy walk o Ko這brzeg i Za郵ubin Polski z Morzem 1945
- udzia w widowisku historycznym z udzia貫m grup rekonstrukcyjnych - poznanie walor闚 krajoznawczych i przyrodniczych miasta Ko這brzeg
- popularyzacja turystyki pieszej jako formy zdrowego i aktywnego wypoczynku cz這nk闚 PSL i ich rodzin
- popularyzacja tematyki historycznej, kszta速owanie postaw patriotyzmu
- popularyzacja odznak turystyki pieszej dotycz帷ych Ko這brzegu
- integracja organizacji powiatowych PSL wojew鏚ztwa zachodniopomorskiego.

Warunki uczestnictwa:
- w rajdzie mog bra udzia zorganizowane dru篡ny zg這szone m.in. przez powiatowe organizacje zachodniopomorskiego PSL, kapitan dru篡ny - osoba pe軟oletnia
- wpisowe na rajd wynosi 45,00/osoba
Zg這szenia dru篡n wraz z wp豉t wpisowego przyjmowane b璠 do 08.03.2019 r.
Kontakt: Robert Ko這dziejczyk, tel. 792-624 540

安iadczenia organizator闚:
- opieka przewodnicka (przewodnik Muzeum, przewodnik Turystyki Pieszej)
- ksi捫eczka Odznak Turystyki Pieszej (opcjonalnie)
- pami徠kowy znaczek rajdowy (button 58mm)
- pami徠kowy certyfikat, wlepka
- dyplomy uczestnictwa dla dru篡n
- gor帷y posi貫k zupa groch闚ka z kuchni polowej
- biesiada przy muzyce, pocz瘰tunek: festiwal pizzy, herbata/kawa, ciasto
- mo磧iwo嗆 indywidualnego zam闚ienia napoj闚/alkoholi/potraw z karty (osobno p豉tne indywidualnie)

Do pobrania:
Regulamin wraz z kart zg這szenia i o鈍iadczeniami uczestnik闚