PSL  |  Powiat ko這brzeski

18 marca 2018 r. - Obchod闚 73. rocznicy walk o Ko這brzeg c.d.

][ Rajd Pieszy cz這nk闚, sympatyk闚 PSL i ich rodzin
"W rocznic walk o Ko這brzeg i za郵ubin Polski z Morzem 1945"

W dniu 18 marca 2018 r., punktualnie o godz. 10:00 przed siedzib Muzeum Ko這brzeskiego "Patria Colbergiensis" pod ratuszem spotka造 si dru篡ny powiatowych struktur PSL z powiat闚 貫beskiego, s豉wie雟kiego, koszali雟kiego, grodzkiego m. Koszalin oraz dru篡ny struktur gminnych
PSL | Powiatu ko這brzeskiego - razem ok. 60 os鏏,
bior帷e udzia w zorganizowanym przez PSL | Ko這brzeg
][ Rajdzie Pieszym cz這nk闚, sympatyk闚 PSL i ich rodzin
"W rocznic walk o Ko這brzeg i za郵ubin Polski z morzem 1945"
.
Po przywitaniu wszystkich uczestnik闚 przez Komandora Rajdu kol. Roberta Ko這dziejczyka, przedstawieniu programu imprezy i rozdaniu gad瞠t闚 podzielono uczestnik闚 na dwie grupy i pierwsza grupa uda豉 si na zwiedzanie Muzeum a druga w tym czasie szuka豉 odci郾i皻ej g這wy Adabara. Nast瘼nie grupy zamieni造 si i na zako鎍zenie tego etapu trasy zrobili鄉y sobie pami徠kowe zdj璚ie grupowe na schodach ko這brzeskiego ratusza. Trzeba zaznaczy, 瞠 kapitanem ekipy z powiatu 這beskiego by starosta powiatu 這beskiego kol. Pawe Marek, a ekipy z powiatu s豉wie雟kiego by starosta powiatu s豉wie雟kiego kol. Jan Krawczuk. Na czele ekipy gospodarzy sta radny wojew鏚zki, wiceprezes Zarz康u Powiatowego PSL kol. Lech Bany.

Kliknij aby powi瘯szy

W tym roku osobami prowadz帷帷ymi na trasie rajdu byli nasi przyjaciele zwi您ani z Muzeum Ko這brzeskiego "Patria Colbergiensis": historyk, muzealnik, tw鏎ca muzeum Robert Maziarz oraz pani dyrektor muzeum Ewa Wendland. Wiedza jak dzielili si z nami podczas przemarszu w kierunku molo, przystaj帷 przy pomnikach, czy po幡iej w Karczmie podczas prelekcji by豉 ogromna.
Po pierwszym etapie wyruszyli鄉y w kierunku pomnika "皋軟ierzom poleg造m w walkach o wyzwolenie Ko這brzegu w marcu 1945".

Kliknij aby powi瘯szy

Przy pomniku dowiedzieli鄉y si wi璚ej szczeg馧闚 z historii tego miejsca i obelisku. Obowi您kowym elementem by這 uczczenie poleg造ch 穎軟ierzy i zapalenie zniczy. Oczywi軼ie pami徠kowa fotka zrobiona. W tym roku nie mieli鄉y ju problemu z flagami przy pomniku. Z uwagi na inscenizacje Boju o Ko這brzeg przy molo zmuszeni byli鄉y skorygowa nasz tras i zamiast i嗆 do budynku dworca kolejowego poszli鄉y najkr鏒sz drog do molo. Na miejsce inscenizacji dotarli鄉y na czas... T逝my publiczno軼i, mieszka鎍闚 i turyst闚 obserwowa這 ponad 300 rekonstruktor闚, kilkana軼ie jednostek sprzetu z tamtych czas闚. Wspania豉 atmosfera, pi瘯na pogoda i ciekawa, pe軟a niespodzianek lekcja historii - wszystko na raz pozostawi niezapomniane wra瞠nia. Fotorelacja poni瞠j:

Kliknij aby powi瘯szy

G堯wnym punktem naszego programu by這 punktualnie o godz. 13:00 z這瞠nie wi您anki kwiat闚 i zapalenie zniczy przy Pomniku Za郵ubin Polski z Morzem. Wszyscy uczestnicy naszego rajdu zgromadzili si przy pomniku. Minut ciszy uczcili鄉y pami耩 穎軟ierzy jednostek polskich i radzieckich poleg造ch podczas walk o zdobycie Ko這brzegu - Chwa豉 Bohaterom !!!, a tak瞠 broni帷ych miasto 穎軟ierzy niemieckich
- Gloria Victis !!! Zwyci瞛c jest Historia !!!
W delegacji byli starostowie powiat闚 s豉wie雟kiego kol. Jan Krawczuk i 這beskiego kol. Pawe Marek, delegacji przewodniczy radny wojew鏚zki kol. Lech Bany.

Kliknij aby powi瘯szy

Ostatnim etapem naszego programu by這 przej軼ie bulwarem nadmorskim, po drodze mijaj帷 pomnik kmdr Stanis豉wa Mieszkowskiego, a nast瘼nie ul. Towarow na nowy Most Portowy i miejsce docelowe Karczma Solna. Przystaj帷 przy pomniku mogli鄉y dowiedzie si o ciekawym 篡ciorysie pierwszego Kapitana ko這brzeskiego portu, p騧niejszego Dow鏚cy Floty i Komendanta Oficerskiej Szko造 Marynarki Wojennej kmdr Stanis豉wa Mieszkowskiego. Pozosta豉 nam ju tylko droga do Karczmy Solnej i ciep造 posi貫k :-). Po drodze widzieli鄉y ko這brzeski port handlowy i port jachtowy.
Po dotarciu do Karczmy i zaj璚iu miejsc, pocz瘰towaniu si ciastem i herbat (kaw) czekali鄉y z niecierpliwo軼i na prelekcj Roberta Maziarza, o kt鏎ej s造szeli鄉y ju w muzeum. Tam nie mieli鄉y czasu na wys逝chanie a tu w przyjemnych warunkach z ciekawo軼i "przeniesiemy si w czasie". Ale zanim to nast徙i這 kol. Robert Ko這dziejczyk kr鏂iutko podsumowa przebieg rajdu, podzi瘯owa za dzielne uczestnictwo i wsp鏊nie z kol. Lechem Banym wr璚zono przedstawicielom instytucji i kapitanom dru篡n okoliczno軼iowe dyplomy. I tym sposobem pani dyrektor Ewa Wendland sta豉 si "dyplomowan" dyrektork plac闚ki muzealnej :-)

Kliknij aby powi瘯szy

Na zako鎍zenie relacji pozosta豉 jeszcze jedna, wa積a informacja do przekazania, kto wie mo瞠 najwa積iejsza? Uczestnicy II Rajdu Pieszego PSL zebrali i dorzucili swoj cegie趾 401,50 z na budow Pomnika Wincentego Witosa w Kielcach. Cieszymy si, 瞠 w trakcie podsumowania rajdu w Karczmie Solnej uda這 nam si wesprzec jeszcze jedn szczytn ide. W ten spos鏏 zachodniopomorskie PSL aktywnie uczestniczy w imprezach z cyklu Na 100-lecie odzyskania nieodleg這軼i Polski.
Wszystkim uczestnikom serdecznie dzi瘯ujemy. Do zobaczenia w Ko這brzegu za rok...

04 kwiecie 2018 r. - w dniu dzisiejszym ukaza si kolejny numer tygodnika

Zielony Sztandar Nr 14, 04-10 kwiecie 2018 r.

W numerze m.in.:

TEMAT TYGODNIA: Postawi tam mowie nienawi軼i
SPOΒCZE垶TWO: Stylem 篡cia upodabniamy si do Amerykan闚
FELIETON: U.Pas豉wska Rolnicy nie mog p豉ci za nie swoje b喚dy
WIE列I Z TERENU: II Rajd Pieszy PSL
"W rocznic walk o Ko這brzeg i za郵ubin Polski z Morzem 1945"

PSL | Powiat ko這brzeski w tym numerze Zielonego Sztandaru

Organizator:
Zarz康 Miejsko-Gminny PSL w Ko這brzegu, przy wsp馧pracy z:

pod patronatem:
kol. Jaros豉wa Rzepy - Prezesa Zachodniopomorskiego Zarz康u Wojew鏚zkiego PSL w Szczecinie,

Cele rajdu:
- uczczenie 100-lecia odzyskania Niepodleg這軼i Polski i 73. rocznicy walk o Ko這brzeg i Za郵ubin Polski z Morzem
- poznanie walor闚 krajoznawczych i przyrodniczych miasta Ko這brzeg
- popularyzacja turystyki pieszej jako formy zdrowego i aktywnego wypoczynku cz這nk闚 PSL i ich rodzin
- popularyzacja tematyki historycznej, kszta速owanie postaw patriotyzmu
- popularyzacja odznak turystyki pieszej dotycz帷ych Ko這brzegu
- integracja organizacji powiatowych PSL wojew鏚ztwa zachodniopomorskiego.

Warunki uczestnictwa:
- w rajdzie mog bra udzia zorganizowane dru篡ny zg這szone m.in. przez powiatowe organizacje zachodniopomorskiego PSL, kapitan dru篡ny - osoba pe軟oletnia
- wpisowe na rajd wynosi 25,00 lub 40,00 z/osoba (wg wybranego wariantu)
Zg這szenia dru篡n wraz z wp豉t wpisowego przyjmowane b璠 do 09.03.2018 r.
安iadczenia organizator闚:
- opieka przewodnicka (przewodnik Muzeum, przewodnik Turystyki Pieszej, punkty kontrolne)
- ksi捫eczka Odznak Turystyki Pieszej (opcjonalnie)
- pami徠kowy znaczek rajdowy (button 58mm)
- pami徠kowy certyfikat, wlepka
- dyplomy uczestnictwa dla dru篡n
- gor帷y posi貫k zupa pomidorowa, obiad - II danie (opcjonalnie)
- biesiada przy muzyce, pocz瘰tunek: kie豚aska, pieczywo, herbata/kawa, ciasta
- mo磧iwo嗆 indywidualnego zam闚ienia napoj闚/potraw z karty (osobno p豉tne indywidualnie)

Do pobrania:
Regulamin wraz z kart zg這szenia i o鈍iadczeniami uczestnik闚