List Prezesa PSL z okazji Powiatowego Zjazdu Sprawozdawczo - Wyborczego PSL

Warszawa, 11 czerwca 2016 r.

Koleżanko Prezes, Szanowni Delegaci i Drodzy Goście
Powiatowego Zjazdu Sprawozdawczo - Wyborczego PSL!

Serdecznie dziękuję za zaproszenie na Powiatowy Zjazd Sprawozdawczo - Wyborczego Polskiego Stronnictwa Ludowego w Kołobrzegu. Niestety, wcześniej podjęte zobowiązania, nie pozwalają mi na udział w tym ważnym wydarzeniu. Korzystając z okazji kieruję do Was, Koleżanki i Koledzy, słowa gorących podziękowań za zaangażowanie, rzetelną pracę, godne reprezentowanie i umacnianie w terenie wiarygodności Polskiego Stronnictwa Ludowego

"Nikt Wam nic za darmo nie da, niec dla Was nie zrobi. (...) To tylko mieć będziecie, co zdobędziecie w sprawiedliwej walce albo wypracujecie własnymi rękami. (...) Nie słuchajcie pochlebców, co obiecują lekkie życie i łątwe korzyści. (...) lepszy jest nawet policzek od dobrego przyjaciela niż pocałunek od ukrytego wroga" - pisał Wincenty Witos w swojej odezwie do Narodu.Ale Naród zapomniał o tych słowach, uwierzył "fałszywym prorokom" przybranym na ludowo i dokonywał wyboru. Wydarzenia, które nastąpiły w pierwszych dniach rządu PIS uruchomiły w głowach wielu osób sygnał alarmowy. Niestety, refleksje przyszły za późno.

Szanowni Delegaci, Polskie Stronnictwo Ludowe zawsze rozumiało Polskę jako wspólnotę ludzi, ich życiowych celów i potrzeb. Rozumiemy również wagę sporów ideowych. Stanowczo sprzeciwiamy się jednak tym, którzy wykorzystują ideologię w charakterze oręża w walce politycznej. Mówimy stanowcze "nie!" tym wszystkim, którzy chąc osiągnąć swoje cele polityczne - dzielą Polaków. Za naszą obecnością na scenie politycznej przemawia ponad 120 lat pracy, walki i trudnych doświadczeń, tragicznych i bolesnych represji w obronie kraju, chłopów i polskiej wsi. Pokonaliśmy wiele zakrętów historii, potrafiliśmy wielokrotnie wytrzymać bezwzględne ataki wrogów ruchu ludowego oraz zawirowań wewnątrz naszej formacji politycznej. Pomimo ograniczeń i trudności - jako jedyni - zawsze broniliśmy oraz nadal będziemy bronić interesów Polski lokalnej i jej mieszkańców.

Koleżanki i Koledzy, jesteście najbardziej wiarygodnymi ambasadorami ruchu ludowego w swoich "małych ojczyznach". Włączcie się proszę, w proces budowania programu Polskiego Stronnictwa Ludowego, który pomoże przywrócić nam należne miejsce na scenie politycznej. Z okazji rozpoczynającego się Powiatowego Zjazdu PSL przyjmijcie życzenia wielu dobrych i pięknych dni w życiu osobistym i zawodowym oraz wytrwałości w dalszej działalności politycznej. Życzę owocnych obrad i dobrych wyborów.

Z ludowym pozdrowieniem
Władysław Kosiniak-Kamysz